ADALET TAKIMI VE YENİLMEZLER ÜZERİNDEN KADIN ALGISI


FEMİNİZM VE ÇİZGİ FİLMLER

   Basmakalıp olmuş davranışları değiştirmek neredeyse imkansızdır. Ağaç yaşken eğildiğine göre toplumsal cinsiyet rollerini ortadan kaldırmanın en iyi çözümü çocukken bu olması gereken davranış şeklini kazandırmaktır.
   Gelişen teknoloji ile insanlar elektronik aletlerle daha fazla yakınlaşmaya başladılar. Bunu da engellemenin bir yolu şimdilik yok gibi.
   Çocukların teknolojik aletleri kullanışının nedenlerinden birisi de çizgi film izlemektir. Daha sosyal medya kullanımı için erken yaştaki çocukları televizyon dışında akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi araçlar vasıtasıyla çizgi filmleri izlemektedirler.
   Burada makalenin ele alacağı sorun izlenen çizgi filmlerde çocukları kadın ve erkek duygu ve davranışları açısından etkileyen davranışlar var mı? olacaktır.
İncelenmek üzere de fantastik, bilim kurgu ve aksiyon film ve çizgi film dünyasının en büyük iki firmasının takımlarına yani Adalet Takımı ve Yenilmezler. Kadın ve erkek kahramanların duygu ve davranışlarını incelemeden önce bu iki çizgi film takımının üyelerini tanıtayım:

YENİLMEZLER 
                                         
1) Kaptan Amerika                                       
2) Demir Adam                                              
3) Şahin Göz                                                   
4) Hulk                                                            
5) Thor                                                            
6) Kara Dul                                                    
7)  Karınca Adam                                          
8) Eşek Arısı       



                                           

ADALET TAKIMI
1)Batman
2)Superman
3)Cyborg
4)Flash
5)Aquaman
6)Harika Kadın
7) Yeşil Fener’in bir erkek üyesi
8)J’onn J’onnz

   İki takımın üyelerine bakıldığında büyük bir erkek üstünlüğü görülmektedir. Takımlardaki erkek üyelerden önce kadın üyelerin özellikleri hakkında inceleme yapmak daha iyi olacaktır.
Kara Dul, Eşek Arısı, Harika Kadın önemli kadın kahramanlar olmaları dışında görev bilinci, akıl ve irade yönünden çoğu erkek kahramanın çok çok önünde olan karakterlerdir. Fakat bu özelliklerine rağmen bu özellikleri ile değil de kadınsılıkları ile seyirciye sunulmaktadırlar.
Wonder Woman, yarı tanrıça olmasına rağmen izleyiciye bileklikleri, kalkanı ve doğruluk kemendi olmazsa yapabildiği hiçbir şey yokmuş gibi bir izlenim yaratılıyor. Bunun dışında Superman’e denk bir kuvveti olmasına rağmen diğer kahramanlara veya insanlara aşkları ile gözler önüne serilmektedir.
 Aynı şekilde Eşek Arısı, Karınca Adam’dan daha zeki ve yetenekli olmasına karşın sürekli Karınca Adam’ın kaprisleriyle baş etmek ve sinirlerini yatıştırmak zorunda kalmaktadır.
  Kara Dul ise bir ajandır. Yetenekli bir kadındır ama bir süper kahraman değildir. Casusluk yaparken kadınlığını kullanmaktan çekinmemekte ve izleyiciye özellikle yansıtılmaktadır.
  Bu örneklere bakınca bu kadın kahramanları izleyen birisi Batman, Superman, Hulk, Demir Adam, Kaptan Amerika gibi karakterler karşısında kadın karakterleri örnek alabilir mi? Bu konuda yaptığım görüşmelerde kadın katılımcıların bile çoğunluğu sevdikleri kahramanı belirtirken erkek kahramanları sevdiklerini belirtmişlerdir.
  Kadına şiddete gerçekçi bir çözüm bulmak adına örnek alınan karakterlerin ve sunulan kadın karakterlerin sunumunun değiştirilmesinin faydalı bir çözüm adımı olacağı kanısındayım.


Yorumlar