THE FLASH 4.SEZON 5.BÖLÜM, KADINLIK VE FEMİNİZM ALGISI



   Flash dizisinde Flash ve ekibi kötü meta insanlara karşı şehri korumaktadırlar. Flash Takımı kadın ve erkeklerden oluşan bir gruptur.

   Flash yani Barry Allen ve Iris West düğün için bekarlığa veda partisinde bulunacaklardır. Kadınlar ve erkekler ayrı parti tertiplemişlerdir. Kadınlar bir restoranda kutlama yaparken erkekler de Joe West'in evinde toplanıp kendi aralarında bir parti yapmaktadırlar.

  Feminizm'in ne olduğu konusunda bir yazı yazmayı düşünmüyorum. Bu konuda zaten yeterince yazı var. Feminizm'in neyi amaçladığı konusunda da bir yazı yazmayacağım bu konuda da yeterince yazı yazıldı ve halen de yazılmaktadır.

  Benim bu yazıdaki amacım, The Flash'ın 4.sezon 5.bölümünde fazlaca yer verilen Feminizm'in neyi amaçladığıdır. Bu yazıda akla gelen soruların başlıcaları şunlardır: Dizide birkaç bölüm kadın da değil Feminizm sözcüğünün geçmesinin dizideki kadınlara ne faydası olmuştur? Dizideki kadınları Feminizm mi yoksa bu kadınların öz güvenleri mi kurtarmıştır? Bu bölümden sonra dizideki kadınların yaşamları değişmiş midir?

  Dizideki kadınların hepsinin ayrı ayrı sorunları vardır.

1)  Iris, Barry ile mutluluk peşindedir, bunun dışında ailesi ve takımını da bir arada tutmaya çalışmaktadır.

2) Caitlin, Killer Frost'a dönüşmemek için her türlü yolu denemektedir.

3) Cecille, hamiledir. Bunun dışında kızı ve Joe ile de ilişkilerini kontrol etmeye çalışmaktadır.

4) Cecilia'nın kızı Feminist çalışma yaptğını söylemiş ve Flash Takımı'nın erkekleri tarafından bir striptiz kulübünde görülmüştür. Feminizm'i vurgulayan bir kadın bir erkek tarafından doğru yola getirilmiştir. Hem de hiçbir eleştiri yapmadan, kadını bir baskıya maruz bırakmadan bunu yapmıştır.

  Sadece Flash Takımı'nda bulunan az sayıdaki bu kadınların bile birbirlerinden ayrı birçok sorunu varken tek bir Feminizm'in bir çözüm odağı olmadığı dizide görülmüştür. Dizideki kadınların hepsinin günlük yaşamdaki sorunları devam etmektedir.

  Feminizm de dizide sadece sözcük olarak geçmektedir. Ne işe yaradığı kadınlara ne faydasının olacağı hiçbir açıklama yapılmadığı gibi herhangi bir sonuç da gösterilmemiştir.

  Erkekler evde kadınlar dışarıda gösterilerek sanki bu bölümde Radikal Feminizm örneği verilmeye çalışılmış ama izleyici açısından olumlu bir örnek olmadığı yapılan algının ters teptiği görüşmeler sayesinde anlaşılmıştır.

  Dizide Feminizm ile ne gösterilmeye veya anlatılmaya çalışılmışsa varmak istediği noktadan oldukça uzak kalınmıştır.

 Şunu da unutmayalım ki ezenin  ve ezilenin kadını ve erkeği olmaz. Bu şekilde etki yaratmak isterken tepkiye sebep olunur. Başka da bir şey olmaz. Olsaydı zaten uzun zamandır bir şeylere çözüm bulunurdu.

Yorumlar