ÇEKİLMESİNDEN BUNALDIĞIMIZ FİLMLER SERİSİ -2 KRAL ARTHUR


1) KRALİÇENİN FEDAİSİ (1953): 115 dakika süren filmin yönetmeni Richard Thorpe'tur. Filmde Kral Arthur rolünü Mel Ferrer, Lancelot'u Robert Taylor, Guinevere'i Ava Gardner canlandırmıştır. Kral Arthur, Guinevere ve Lancelot arasındaki ilişki ve Camelot düşmanlarının bu durumdan faydalanma çabaları filmin konusubu oluşturmaktadır.

2) PRINCE VALIANT (1954): 100 dakika süren filmin yönetmeni Henry Hathaway yapmıştır. Kral Arthur'u Brian Aherne oynamaktadır. Bu filmde Arthur başrolde değildir. Arthur'un yuvarlak masasına katılmak isteyen bir prensin hikayesi anlatılmaktadır.

3) KARA ŞÖVALYENİN İNTİKAMI (1954): 85 dakika süren filmin yönetmeni Tay Garnett iken, Anthony Bushell Kral Arthur'u canlandırırken, Kraliçe Guinevere'i Jean Lodge canlandırmaktadır.  Bu filmde de Kral Arthur başrol oyuncusu değil. Linet'in kalbini kazanmak için şövalye olmaya çalışan Blacksmithler'den John'un maceraları anlatılmaktadır.

4) SİLAHŞÖR AŞKI (1963): 116 dakika süren filmde, Kral Arthur'un en yakın dostu, onurlu bir şövalye olan Lancelot'un Guinevere'e aşık olduktan sonra ortaya çıkan sorunlar anlatılmaktadır.

5) SIEGE OF THE SAXONS (1963): 85 dakika süren filmin yönetmenliğini Nathan Juran yapmıştır. Kral Arthur'u Mark Dignam, Merlin'i John Laurie canlandırmaktadır. Kral Arthur'un kızı ile evlenmek isteyen bir şövalyenin maceraları anlatılmaktadır.

6) CAMELOT (1967): 179 dakika süren müzikalde, Arthur ve Guinevere'in evlilikleri ve sonrasında yaşananlar anlatılmaktadır.

7) GÖLÜN LANCELOT'U (1974): 85 dakika süren filmde, Camelot ve Excalibur'dan çok uzaklarda Kutsal Kase'yi arayan Kral Arthur'un adamlarının soyluluktan uzak sefalet içindeki halleri ve Lancelot - Guinevere ilişkisi anlatılmaktadır.

8) PERCEVAL LE GALLOIS (1978): 140 dakika süren filmde, Kral Arthur'un yuvarlak masa şampiyonlarından birisi olan Sir Perceval'ın hikayesi anlatılıyor.

9) KRALLAR SAVAŞIYOR (1981): 140 dakika süren filmde, Arthur ve Merlin'in Camelot'u koruma için düşmanlarıyla verdikleri mücadele anlatılıyor.

10) PARSİFAL (1982): 255 dakika süren müzikalde, Kral Arthur'un Kutsal Kase'yi arayışı anlatılmaktadır.

11) SWORD OF THE VALIANT: THE LEGEND OF SIR GAWAIN AND THE GREEN KNIGHT (1984) : 102 dakika süren filmin yönetmenliğini Stephen Weeks yapmıştır. Filmde, Yeşil Şövalye, bir oyun ile meydan okur fakat kimse çıkmaz, Gawain, Kralın onurunu korumak için katılır fakat tuzal olan oyunda kaybeder. Bunun sonucunda Gawain'in maceraları anlatılmaktadır.

12) MERLIN OF THE CRYSTAL CAVE (1991): 164 dakika süren televizyon filminde Arthur ve Merlin'in tarihi hikayesi anlatılmaktadır.

13) GUINEVERE (1994): 96 dakika süren TV filminde, Kraliçe Guinevere'in görevine mi yoksa kalbine mi sadık kalacağı, Arthur ve Lancelot'un aşkları dolayısıyla düşman oluşları ama sonra düşmana karşı birlik kurmaları anlatılmaktadır.

14) İLK ŞÖVALYE (1995): 134 dakika süren filmin yönetmenliğini Jerry Zucker yapmıştır. Sean Connery'nin Kral Arthur'u, Richard Gere'ın Lancelot'u, Julia Ormond'un Guinevere'i canlandırdığı filmde Arthur ile ülkesini güçlendirmek için evlenmeye giden Guinevere'in Lancelot ile tanışması ve iki kişi arasında yaşadığı gelgitler anlatılmaktadır.

15) ROMANTİK ŞÖVALYE (1997): 91 dakika süren filmin yönetmenliğini Anthony Hickox yapmıştır. Filmde, Kral Arthur'un kılıcının Paganlar ve Camelot'taki iç düşmanların kötülükleri anlatılmaktadır.

16) MERLİN (1998): 182 dakika süren TV mini dizisinde, Kral Arthur efsanesine Merlin bakış açısıyla yaklaşılmıştır.

17) THE MISTS OF AVALON (2001): 183 dakika süren filmde, Marion Zimmer Bradley'nin çok satan yapıtından esinlenilerek Kral Arthur'un annesi, teyzesi, üvey kardeşi ve eşinin yaşadıkları anlatılmaktadır.

18) KRAL ARTHUR (2004): 126 dakika süren filmin yönetmenliğini Antoine Fuqua yapmıştır. Filmde Roma'nın zayıfladığı dönemlerde Britanya'da Saxonlar'dan kaçışı sırasında Arthur ve şövalyeleri ile Merlin ve yerlilerin maceraları anlatılmaktadır.

19) TRISTAN + ISOLDE (2006): 125 dakika süren filmde, iki aşığın yaşadıkları zorluklar anlatılmaktadır.

20) MERLIN'S APPRENTICE (2006): 176 dakika süren televizyon filminin yönetmenliğini David Wu yapmıştır. Merlin'in Camelot'a gelişi, Kutsal Kase arayışı ve Camelot'un eski şanlı günlerine döndürülme çabaları anlatılmaktadır.

21) PENDRAGON: SWORD OF HID FATHER (2008): 122 dakika  süren filmin yönetmenliğini Chad Burns yapmıştır. Kral Arthur'un dolaylı geçtiği bir filmdir. Filmde; Arthur, Artos'un hikayesini anlatmaktadır

22): MERLIN AND THE WAR OF THE DRAGONS (2008): 92  süren filmin yönetmenliğini Mark Atkins yapmıştır. Filmde, Merlin'in büyücülük yeteneklerini kanıtlamaya çalışması ve bu sırada kötü bir büyücü olan Vendiger ile mücadelesi anlatılmaktadır.

23) MERLIN AND THE BOOK OF BEASTS (2010): 92 süren filmin yönetmenliğini Warren P. Sonoda yapmıştır. Filmde, Arkadyalı bir büyücünün Canavarların Kitabı ile Camelot'u ele geçirmesi, Arthur'ın kızı Avlynn'in Merlin'den yardım istemesi ve kayıp olan Excalibur'u arayışı anlatılmaktadır.

24) DRAGONS OF CAMELOT (2014): 80 süren filmin yönetmenliğini Mark L. Lester yapmıştır. Kral Arthur'u William Huw, Guinevere'i Selina Giles, Merlin'i Andrew Jarvis canlandırmaktadır. Filmde Kral Arthur'un ölümünden sonra Camelot'un yaşadığı sıkıntılı dönem anlatılmaktadır.

25) KING ARTHUR: EXCALIBUR RISING (2017): 99 süren filmin yönetmenliğini Anthony Smith yaptığı filmde Arthur'un savaşta öldürülmesi üzerine Excalibur üzerinde hak iddia eden iki kardeşin macerası anlatılmaktadır.

26) KRAL ARTHUR KILIÇ EFSANESİ (2018): 126 süren filmin yönetmenliğini Guy Ritchie yapmıştır. Charlie Hunnam'ın Arthur'u canlandırdığı filmde; Arthur'un babası Uther(Eric Bana)'ın Vortigern(Jude Law) tarafından öldürülmesi ve Arthur'un küçükken bu vahşetten kaçırılması ve daha sonra yaşadıkları anlatılmaktadır.

27) ARTHUR & MERLIN (2018): 100 dakika süren filmin yönetmenliğini Marco van Belle yapmıştır. Genç bir savaşçı ile büyücünün kötü bir druide karşı mücadelesi anlatılmaktadır.


  Kahramanlarının filmini çektikçe daha sinematik yapmışlar. Gelişim kolay olmuyor. Ama tabi gelişimin herkes tarafından yapılması da zor. Bazen son dönemde yapılan filmler de kötü olabiliyor. Ama ister iyi olsun ister kötü kahramanlık öykülerinin nasıl işlenebileceği ve nasıl sürekli canlı tutulacağı açısından Kral Arthur filmleri sinema sektörüne için bir ders niteliği taşımaktadır. Yukarıdaki Kral Arthur ile doğrudan ya da dolaylı ilgili filmlere baktığınızda Kral Arthur ile alakalı her şeyi film yapmışlar. Arthur'un yanından geçen birisinin bile filmi var neredeyse. 

  
  Kahramanların filmlerini çok ve farklı yaklaşımlarla çekmek hem dünyaya kültürü tanıtacaktır hem de sinema sektöründe gelişimi sağlayacaktır diye düşünüyorum.

  Kral Arthur'a gelirsek; Arthur ile ilgili filmlerin biraz ara verilip nefes alındıktan sonra sağlam bir kadro ile çekilmesinin daha iyi olacağını düşünüyorum.

Herkese iyi seyirler.


 



 



Yorumlar