HARRY POTTER'IN MÜDÜRÜ DUMBLEDORE İYİ BİRİSİ DEĞİL


 

  Harry Potter serisi sadece bir sihir dünyası değil. Tüm edebi ayrıntıları görebilmek için derin bir bakış açısı gereklidir.

  Harry Potter serisinde Harry Potter ve arkadaşlarından sonra en dikkat çekici karakter; en  pasif karakterlerden biri olmasına rağmen Hogwarts Büyücülük ve Sihirbazlık Okulunun müdürü, Wizengamot'un baş büyücüsü olan Albus Dumbledore'dur. Dumbledore'un iyi birisi olmadığını gösteren bazı kanıtlar:

1) HOGWARTS'TAKİ BAZI KÖTÜ NİYETLİ ÖĞRETMENLERDEN BİHABER OLUŞU

  Dumbledore, okulunda yer alan ve Voldemort'u yeniden getirmeye çalışan okul kadrosunda görevli öğretmenlerin niyetini anlayamaması bir durumun olması mümkün değil. Olanları izleyince sanki Dumbledore da  Voldemort'un dirilmesini istiyor gibi görünüyor. Okulunda dönen dolaplardan haberinin olmaması gibi bir durum söz konusu değil çünkü Harry'nin yaşadığı zorluklarda her zaman pasif yardımlarda bulunmuştur. Okulunda gerçekleşen olaylara başlamadan müdahale etmemesi ve Harry'nin bu yüzden pek çok zorluk yaşaması Dumbledore'un yaptığı kötülüklerdendir.

  Bunun yanında Felsefe Taşı gibi tehlikeli bir objeyi okulda tutması ve Harry'nin bu taşı bulmak için verdiği mücadelede ortada olmaması da oldukça düşündürücüdür.

2) ZAMAN YOLCULUĞUNU YALNIZCA BİR KEZ KULLANDIRMASI

  Dumbledore, Harry ve Hermoine'yi geçmişe gönderme konusunda teşvik ve yardım ederken ölen birçok büyücü veya canlıda bu yolu kullanmasında Harry'ye yardım etmemiştir. Harry geçmişe döndüğünde profesör Lupin'in kurt adam olduğu zaman Pettigrew'ü öldürememiş, kaçmasına Harry neden olmuş ve böylece Voldemort gücüne kavuşmuştur.

3) RUH EMİCİLERİ SERBEST BIRAKTIĞINDA ÖĞRENCİLERE PATRONUS BÜYÜSÜ ÖĞRETMEMİŞTİR

Sirius Black, Azkaban'dan kaçtığında Harry'yi öldürmeye geleceğine inandırıldığımızda güvenlik önlemi olarak ruh emicileri de serbest bırakan Dumbledore, oldukça tehlikeli olan ruh emicilere karşı öğrencilerin kendilerini savunabilmeleri adına Patronus büyüsünü öğretmeyi düşünememiştir. Tabi böyle zeki ve güçlü bir büyücü düşünemediyse eğer...!

4) SNAPE'İN HARRY'E OCCLUMENCY ÖĞRETMESİNE İZİN VERMİŞTİR

 Daha önceleri Harry'i çok da fazla önemsemez görünen Dumbledore'un; Harry'nin Voldemort'un yılanı ile ilgili görüde bulunması ve  çatal dili konuşabilmesi gibi pek çok olay, Voldemort - Harry bağlantısı konusunda endişelenmesine neden olmuş ve bunun sonucunda Dumbledore, Snape'den Harry'yi Voldemort 'a karşı beynini anipule edememesi konusunda eğitmesini istemiştir. Burada Harry'nin beyninin tahribata uğrayabileceği ya da zarar görebileceği ihtimali göz ardı edilmiştir. Zaten Snape ile olan dersler işe yaramamış ve ardından Voldemort, Sirius Black'i öldürmüştür. Dumbledore da keşke occlumency eğitimini ben verseydim demiştir. Peki neden bu eğitimi kendisi Harry'e vermemiştir? Voldemort'tan daha büyük bir sorunu mu vardı?

5) SIRLAR ODASI SONUCU TAŞLAŞMA YAŞANDIĞINDAKİ KARARI

  Sırlar Odası bölümünde Harry, Tom Riddle'ı ararken okuldaki öğrenciler taşlaşırlarken Dumbledore okuldaki dersleri devam ettirmiş ve öğrencileri Hogwarts'ta tutmaya ve birçok öğrencinin zarar görmesine neden olmuştur.

6) SNAPE'İN KÖTÜ ÖRENCİLER HARİÇ BÜTÜN ÖĞRENCİLERE, ÖZELLİKLE DE HARRY'E, KÖTÜ DAVRANMASINA SES ÇIKARMAMASI




   Snape'in Harry'i sevmediği ve kötü davrandığına filmi izleyen herkes şahittir. Snape, öğrenciliğinde yaşadığı sıkıntılar ve Harry'nin babası James'in yaptıklarının bedelini öğrencilerden çıkarması ve Dumbledore'un bunu bilmesine rağmen müdahale etmemesi kötü bir müdür olduğunu göstermektedir.

7) ÜÇ BÜYÜCÜ TURNUVASINA HARRY'NİN DE KATILMASINDA ISRARCI OLMUŞTUR

Kadeh, şampiyonu kendi seçiyor deniyor ve böyle olsa bile Harry filmin tüm serilerinde izediğimiz kadarıyla büyü konusunda iyi olan bir büyücü değil. Dumbledore, Harry'yi hazırlama konusunda hiçbir zaman yardımcı olmamıştır.


8) GRINDELWALD'UN DOSTUDUR

Geçmişinde hatalar yapmış olabilir bunda bir sorun yok. Grindelwald ile arkadaş da olabilir bunda da aslında bence bir sorun yok. Fakat Grindelwald'a yapmadıklarını, Voldemort'a yapmamasının kabul edilebilir yanı yok. Bunun yanında pasif bir mücadele vermesinin yanı sıra Harry'nin gelecekte Voldemort ile yaşayacağı bazı durumları bilmesine rağmen Harry'den saklamış ve Harry'i eğitmeye çalışmamıştır.


9) HARRY'E YALAN SÖYLEDİ

Filmi ilk izlediğimizde Dumbledore'un Harry'i kolladığını düşünmüştüm fakat zaman geçtikçe Dumbledore'un sadece Harry'i gelecek için bir araç olarak gördüğü ve yaşanacak olayların zamanı gelene kadar kolladığını anladım. Dumbledore, Voldemort'un ölürken bir parçasını bebek Harry'nin içine koymuş olabileceğini tahmin ediyor ya da biliyordu. Bu durumu Harry'den sakladı ve Harry, kendisinde güçler kaldığını zannetti halbuki Voldemort'un bir parçası baştan beri içinde yaşıyordu. Harry'e son ana kadar gerçeği söylemedi ki Harry'nin Voldemort ile karşılaşacağı an başka bir çaresi kalmasın. Dumbledore'u planında Harry'nin ölmesi gerekiyordu.

Yorumlar

Yorum Gönder