KIRMIZI HALI YEŞİLE BOYANDI



  24 Şubat'ı 25 Şubat'a bağlayan gece gerçekleşen 91. Oscar ödüllerinde en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi yardımcı erkek oyuncu dallarında Oscar ödüllerin alan Yeşil Rehber filmini dün izleyebildim ve diyebilirim ki son bir yıl içinde beni etkileyebilen iki filmden birisi oldu. Diğer film de Başlat: Ready Player One adlı film.

  Yeşil Rehber, gerçek olaylardan yola çıkılarak Viggo Mortensen (Tony Lip) ve Mahershala Ali (Doktor Shirley)'nin başrollerini paylaştığı 2 saat 10 dakika süren biyografi, komedi ve dram türünde etkileyici bir film.

  Filmde Mahershala Ali'nin canlandırdığı Doktor Shirley, müzik dahisi ve oldukça titiz bir Siyah'tır. Amerika'nın güneyine çıkacağı turne için güvenilir ve sağlam bir şoför aramaktadır. Viggo Mortensen'in canlandırdığı Tony Lip karakteri de onun şoförlüğünü yapacaktır. Tony, Doktor Shirley'in tam anlamıyla tezatıdır. Tony İtalyan asıllı bir Amerikalıdır, pasaklı, palavracı, kaba ve iş bitirici bir karakterdir. Doktor Shirley ise Afro-Amerikalı, dahi, titiz, temiz ve oldukça kibar bir insandır.

  Tony, çıkacakları turne yolculuğunun sorunlu geçeceğini bilmektedir fakat paraya ihtiyacı olduğu için işi kabul etmek zorunda kalır. 1960'larda yaşam Amerika'da Siyahlar için hiç de kolay değildir. Fakat Dr. Shirley de bunu bilmesine rağmen bir şeyleri değiştirebilmek için turneye çıkmaktadır. Hem Dr. Shirley hem de Tony'nin yaşamları birbirlerine kattıkları ile biraz da olsa değişime uğrayacaktır.

  Biyografik bir olay üzerinden o dönem yaşananları hüzün ve neşe ikilemi içerisinde oldukça başarılı anlatan filme puanım 10 üzerinden 10...

  Herkese iyi seyirler...

Yorumlar