SANAL HAYDUT - DAVET

Orta sınıf bir ailenin tek çocuğu olan Ali ailesini mahcup etmemek için elinden geldiğince çalışıyordu. Aslında gerek olmamasına rağmen ailesine yük olmamak adına gündüzleri okula giderken gece çalışabileceği bir iş de bulmuş ve bu şekilde kendine geçici bir yaşam kurmuştu.

  Ali'nin babası bir bilgisayar dahisi olan Yusuf ise bilgisayar üzerine bilinebilecek her şeyde usta birisi idi. Bilgisayar programları geliştiriyor ve bu programları faydalı amaçlarda kullanmaya çalışıyordu. Artık onu tanımayan yok gibiydi.

  Yusuf'un namını duyan ve emeğe saygısı olmayan, gözünü para ve makam hırsı bürümüş Ali'nin üniversite hocası Memnun Bey, Ali'yi rahatlıkla ödenek aldığı bir projeye dahil etmiş, bu duruma sevinen Ali de babasının yardımı ile girdiği her programı yapay bir zekaya bağlayan bir yazılım yaratmışlardır.

  Projeyi yapan Yusuf ve teslim eden Ali'nin gözlerindeki sevinci görmeniz gerekirdi. Bir ürün ortaya koymak, emek vermek, yaşamı güzelleştirmek ve Ali'nin aldığı A notu...Peki ya yaratılanı başkasına vermenin acısı! Yeni doğan bebeği niyeti ne olduğu bilinmeyen bir adama verme hissi! İşte bunları henüz Yusuf ve Ali yaşamamışlar ama bu hisleri öğreneceklerdi.

  Birkaç gün sonra televizyonda haberleri izleyen Yusuf'un yeni bir virüsün ülkedeki tüm programları mahvettiği, insanlara ait gizli bilgileri çaldığı haberini duyduğunda başına dökülen su kaynar mıydı yoksa buz gibi miydi bilinmez ama gözleri yuvalarından çıkmış, az önce yukarıda bahsettiğimiz o hisleri yaşamış gibiydi. Bu programın oğlu ile birlikte yaptığı proje ödevi olduğunu anlaması çok sürmemişti. Hemen Ali'yi yanına çağırıp hocasına gitmesini ve projeyi kendilerine iade etmesini istemişti.

  Babasının sözünü ikiletmeyen Ali, hocasının yanına gidip projeyi geri istediğinde kendisini tehdit ettiği gerekçesiyle güvenlik görevlilerince üniversiteden dışarı atılmasının yanı sıra Ali'ye altı ay da uzaklaştırma verildi.

Yorumlar