SANAL HAYDUT - GİRİŞ





Köroğlu'nun delikli boru ve mertlik arasındaki ters orantıdan bahsedişinin üzerinden uzun yıllar geçti. Yöntemler değişti ama haksızlığa karşı duracak potansiyeli olan modern şövalyeler halen aramızda az da olsa mevcudiyetini korumaktaydılar.
  Robin Hood ile ilgili kesin bilgiler, onun ve arkadaşlarının hırsızlık yaptığı, zenginden alıp fakire verdiği gibi şeylerdir. Ama yine kesin olmamakla birlikte yeşil kıyafetler giymelerinin en önemli nedenlerinden birisi de o dönemlerde yeşil kumaşı zenginler giyebildiğinden gerçekten zenginlerden aldıkları ganimetleri halka dağıttıkları ve dağıtacakları mesajını verebilmek idi.
  Günümüzde at sırtında kılıç, ok, yay ile bir mücadele kalmadı. Teknolojik gelişmeler eski silahları yok ederken yenilerini yarattı. Belki de daha tehlikeli silahlar...
  Kahraman anlayışı kişiden kişiye göre değişebilir. Bu gayet normal bir durum. Kimileri için Robin Hood bir kahraman iken kimileri için de düzeni bozan bir hırsızdan başkası değildir. Bu duruma nereden baktığınızla ilgilidir. Muhtaç olan kesimden bakarsanız kahraman, malı gasp edilen olarak bakarsanız hırsız vs. olarak göreceksinizdir.
  Joseph Campbell'ın Kahramanın Sonsuz Yolculuğu adlı kitabında herkesin kahraman olabileceğinden bahsedilmektedir. Bunun için de maceraya çağrılması gerektiği ilk madde olarak belirtilmiştir. Kahramanlık içeren bir macera da ancak çaresiz bırakılınca başa gelebilir.
  Modern silahlarla kanunsuzca hakkını aramak tabi ki suçtur. Ama sizce de öyle mi?

Yorumlar