X-MEN DARK PHOENIX VE ERKEKLİK


 X-Men Dark Phoenix filminde Charles Xavier, uzayda zor durumda olan astronotları kurtarmak için Başkan'ın araması ile bir ekibi uzaya yollar. Fakat ekibi uzayda verdiği bir kararlar zor durumda bırakır ve Jean Grey'in Dark Phoenix'e dönüşmesine neden olur.

  Ama açıkçası bana göre bu o an olmasaydı da başka bir zaman olacaktı. Çünkü Jean sürekli bir yanını baskılayarak yaşayacak ve başka bir olay da yine kötü tarafını tetikleyebilirdi. Ama filmdeki olayla üzerinden ilerleyecek olursak Charles'ın bencilce davrandığı ve şöhret için bazı şeyler yaptığı doğru olsa da insanlar tarafından mutantların normal olarak kabul edilmesini sağlamaya çalıştığını da diğer filmlerden biliyoruz.

  Çünkü Charles, mutantların rahatça diğer insanlarla birlikte yaşayabilmesi hayalini kurmaktaydı.

  Uzaydan döndükten sonra Raven bu konuyu Charles ile tartışmış ve düşündüklerini ona söyledi ve onları sürekli kadınların kurtardığını ve belki de ekibin adının X-Men değil X- Women olması gerektiğini söyledi.









  Peki bu doğru mu bunu filmdeki X-Men kadrosunu inceleyerek sonuca ulaştırmaya çalışalım:

1) Profesör Charles Xavier --> James McAvoy

2) Erik Lehnsherr / Magneto --> Michael Fassbender

3) Hank McCoy / Beast --> Nicholas Hoult

4) Scott Summers / Cyclops --> Tye Sheridan

5) Mystique / Raven --> Jennifer Lawrence

6) Jean Grey / Phoenix --> Sophie Turner

7) Storm / Ororo Munroe --> Alexandra Shipp

8) Peter Maximoff / Quicksilver --> Evan Peters

9) Kurt Wagner / Nightcrawler --> Kodi Smith-McPhee


  Dil bilgisi olarak bakıldığında Latin kökenli dillerde erkek hakimiyeti olduğu bilinmektedir. Bu açıdan X-Men takımında bir erkek bile olsa beyler diye hitap edilir.

  İkinci olarak Raven, erkeklerin açtığı sorunların ardından; kadınların sürekli erkekleri kurtardığını belirtmişti. Jean daha küçük bir çocukken dengesiz bir kişiliği vardı buna geçici çözümler ürettiği için her ne kadar Charles Xavier da suçlu olarak görülebilirse de burada sorunlu olan kişi Jean Grey'dir.

  Uzaya kurtarma görevi için çıkıldığında Charles orada kalmalarını söylediğinde Raven gidelim deseydi gideceklerdi çünkü yetki de aracın komutası da kendisinde idi. Yanlış bir emri dinlemek dinleyen kişinin de suçudur. O yüzden yanlış olduğunu bildiği halde göreve devam etmesi Raven'ın suçu idi.

  Raven, Charles'ı kendisi için şöhret edinmeye çalışması için suçlamıştı. Bu suçlama kısmen doğru da olsa Charles, mutantların insanlarla birlikte rahat yaşayabilmeleri için uyumlu davranıyordu ki Phoenix'in Dark Phoenix olduktan sonra insanların tutumu ve mutantlara ordunun saldırısını izledik.

  Bunların çözümünde de kadınların kurtardığını görmedik. Storm vb. kadın mutantların yardımları göz ardı edilmemekle birlikte çözüme kavuşan olaylarda erkeklerin önceliği açık bir şekilde görülmektedir.

  Filmin sonunda Raven herkesi kurtarmış olarak görünse de Raven'ı da tekrar normal hale döndürebilmek için yine Charles, Nightcrawler, Magneto, Beast, Cyclops ve Storm uğraştı. Hatta trende uzaylılar saldırdığında erkek bir asker X-Men'i serbest bıraktı.

  Yani kadınlar, erkekleri kurtardı diye bir şey doğru değil. Ekip çalışması olduğu ve birbirlerine yardım ettikleri doğrudur fakat kadınların erkekleri kurtarması diye bir durum söz konusu değildir.

Yorumlar