HALK BİLİM KURAMLARININ KENT DÖVMESİ’NE UYGULANMASI



1) İŞLEVSEL HALK BİLİM KURAMI: Bascom, bu kuramın işlevlerini şu şekilde açıklamıştır:
a) Eğlenme, hoşça vakit geçirme: Kent Dövmesi, geleneksel dövmelerden farklı olarak oldukça işlevsel olarak yapılmakta, yaptırılmakta ve kullanılmaktadır. Bedene yaptırılan dövme, kişiye moral verip onun motivasyonunu arttırabilmektedir.
b) Törelere, topluma destek verme: Bazı Kent Dövmeleri, yaptıranlarca geleneksel dövme yaptırmış sevdiklerinin anılarını yaşatmakta bazı Kent Dövmeleri ise kişilerin hamasi duygularını yansıtıp hem bireyin hem de toplumun duygularını yansıtıp mesaj vermektedirler.
c) Eğitim ve Kültürü Genç Kuşaklara Aktarma: Yapılan ve yaptırılan Kent Dövmeleri, henüz o aşamalara gelmese de Ötzi örneğinde geleneksel dövmeler hakkında bilgi alınabilmesinde olduğu gibi ileri gelecekte Kent Dövmeleri’nin daha sonraki kuşaklara kültür aktarımında yararlı olacaklardır.
d) Toplumsal ve Kişisel Baskılardan Kurtarma: Kent Dövmeleri’nin bir kısmı isyan amaçlı yapılmaktadır. Bu isyanın hedefi değişebilse de amacı aynıdır. Kimileri aile ve toplum için kimileri de kendi içerisinde hesaplaşma nedeniyle dövme yaptırmaktadır. Kimi dövmeler ise dövmeyi görenlere daha bir baskı yapmadan denememesi mesajını iletmektedir.

2) BAĞLAMSAL HALK BİLİMİ KURAMI
  Metin, literatür önemli olabilir ama bu başkalarına atıf yaptırmaktan ileri gitmez. Bu konuda en başarılı yol sahaya çıkmaktır. Aklınızda bir başlık belirlemeden Kent Dövmesi yapan, yaptıran, yapmayı ve yaptırmayı düşünenler, yaptırmayı düşünmeyenler ile yapacağınız katılarak gözlem, görüşme vb. yöntemler vizyonu oldukça genişletecektir. “Çok okuyan mı yoksa çok gezen mi bilir?” tartışmasına benzese ve bu ikisinden birini benimseniz de bu işin içerisinde olanların arasına katılmak en başarı yol olacaktır diye düşünüyorum.

3) PSİKANALİTİK HALK BİLİM KURAMI
  Rüyalar ve bilinçaltına itilmiş arzuların sembolleştirilmesi Kent Dövmesi yaparken veya yaptırılırken tercih edilen yollardandır.
  Bunun yanında psikolojik olarak rahatlama aracı olarak da kullanılan Kent Dövmesi, bunalan bireyin sıkıntısını giderip rahatlamasında yardımcı olmaktadır.

4) EVRİMSEL HALK BİLİM KURAMI
  Evrim Teorisi’nden yola çıkan bu kuram, Kent Dövmesi için de oldukça uygundur. Geleneksel Dövmenin Kent Dövmesi’ne evrimi aşikardır. Kendini yenileyen ve günümüz şartlarına uyum sağlayan Kent Dövmesi, özünde dövme olsa da yapımından bakımına, yaptırılış motivasyonundan bedende yaptırıldığı bölgelere kadar yenilenme göstermektedir. Belki gelecekte dövmenin daha farklı kullanım sahaları da ortaya çıkacaktır.

5) SEÇKİN KÜLTÜRÜN DİBE BATMASI KURAMI
  Bu kuramı kullanacaklar da Biyolojik Halk Bilimi Kuramı’nın tersini iddia edenler kullanabilirler.  Kent Dövmesi’nin gelenekselliği kirlettiği, oradaki asil amacı taşımadığını düşünenler için iddialarını yaslayabilecekleri bir kuram.



6) YIĞIN KÜLTÜRÜ KURAMI
  Teknolojik gelişmelerin altında ezilen gelenekselliğe gösterebileceğimiz en uygun başlıklardan birisi de dövmedir.
  Dövme, geleneksel iken doğal yollarla yapılırken daha zor ve acılı koşullar içerirken Kent Dövmesi modern araçlar ile daha acısız, hızlı yollarla yapılmaktadır.

7) BİYOLOJİK HALK BİLİM KURAMI
  Bu kurama dayanarak dövmenin tarihi ile ilgilenmek ya da uygulanmayan, terk edilmiş dövme ile ilgilenmek yerine yaşayan dövme ile ilgilenmek gerekir. Yani bu kuramı kullanmak isteyenler Geleneksel Dövme yerine Kent Dövmesi’ni araştırmalıdırlar.
  Geleneksel Dövme günümüzde çok az da olsa yapılmaktadır fakat ülkemizde kullanımı neredeyse bitmekte ya da bitmiştir. Bazı geleneksel dövme modelleri Kent Dövmesi olarak yeni anlamlar ve eklemeler ile kullanılmaktadır.
Örneğin: Dedesinde bulunan geleneksel bir dövmeyi dedesini hatırlamak, onun anısını yaşatmak amacıyla, dedesinin dövme yaptırma amacından farklı kullanım amacıyla yaptırmış bir torun

Yorumlar